Nové Mini Aceman je tu! Co odhaluje náhrada za Clubman?

Mini Aceman 2024

Mini předloni oficiálně představilo koncept Aceman. Ten byl prezentován jako důležitý hned ze dvou důvodů, jednak poprvé ukázal designový směr příští generace vozů Mini, druhak potvrdil přípravy zcela nového modelu, kterým je právě crossover jako tento koncept. Nyní se takový automobil oficiálně představuje. Na trh nový Mini Aceman dorazí v říjnu 2024.

„Koncept MINI Aceman je první ochutnávkou zcela nového automobilu, který v budoucnosti vyplní mezeru mezi Mini Cooper a Mini Countryman,“ řekla při prezentaci konceptu 2022 Stefanie Wurst, ředitelka značky Mini. To poprvé naznačilo zprávy, že Aceman by měl být náhradou za kombi Clubman, s nímž se už do budoucna nepočítá – kvůli většímu obchodnímu potenciálu crossoverů. To se následně potvrdilo o pár měsíců později. Tehdy bylo poprvé oficiálně potvrzeno, že Aceman vyplní mezeru mezi třídveřovým hatchbackem (nově nesoucím jméno Mini Cooper) a novou generací SUV Countryman. To s délkou zhruba 4,5 metru vyrostlo na úroveň BMW X1, zatímco Acemano je o něco menší než předchozí Countryman. Sériová verze si prakticky uchovala rozměry studie. Na délku měří 4.070 mm.

Nově pojatý design

„Designový styl konceptu Mini Aceman předznamenává začátek nové designové éry Mini,“ říká o designu Adrian van Hooydonk, ředitel BMW Group Design. Designové prvky typické pro značku Mini byly vždy nezaměnitelné, pokračuje Hooydonk: „K nim se nyní vracíme, ale zároveň je důsledně kombinujeme s inovativními technologiemi. Tímto přístupem přetváříme designové ikony Mini se všemi jejich analogovými přednostmi pro digitální budoucnost.“ Sériová verze na koncept přímo navázala. Uchovává si nezvyklé lichoběžníkové světlomety, stejně jako karoserii s krátkými převisy pro co nejlepší obestavení vnitřního prostoru, přičemž tvary s jednolitými plochami nejvíce vyniknou ve výrazných barvách.

Také interiér využívá koncepci tzv, charismatické jednoduchosti. Volant, centrální OLED displej i přepracovaná charakteristická lišta s přepínači odrážejí tři klíčové designové prvky klasického Mini z pera Aleca Issigonise. Z konceptu přitom byla převzata pletená textilie, zde použitá třeba na palubní desce.

Interiér je mimochodem pětimístný, jak se očekávalo. Má přitom být praktičtější než u hatchbacku Mini. Zavazadelník mimochodem poskytuje objem 300 litrů.

Nová technika

Důležitou je i technika v útrobách. Mini Aceman využívá novou platformu Spotlight vyvinutou BMW s čínským Great Wall, kterou používá i nová generace třídveřového Mini s elektrickým pohonem. Aceman bude nabízen výhradně ve formě elektromobilu. Při uvedení na trh bude nový crossover dostupný v provedení Aceman E o výkonu 135 kW a bateriemi s kapacitou 42,5 kWh pro dojezd až 310 dle WLTP. Nad ním pak stojí Aceman SE s výkonem 160 kW a 54,2kWh akumulátorem, což stačí podle WLTP na dojezd 406 km.

České ceny startují na částce 845.000 Kč za Aceman E, respektive na 954.200 Kč za Aceman SE.

Automobil se bude vyrábět v Číně, po boku třídveřového elektrického hatchbacku. Nový výrobní závod ve městě Zhangjiagang v provincii Jiangsu vznikne na základě společného podniku se společností Great Wall Motor. Pětidveřový hatch s elektropohonem podle dostupných zpráv nevznikne, Aceman by tudíž měl hrát roli nejdostupnějšího pětidveřového Mini s elektropohonem. Od roku 2026 pak Aceman bude vznikat také v Oxfordu, domovské továrně Mini. V nabídce značky má hrát důležitou roli, vedení Aceman už před premiérou označilo za budoucí bestseller.

Koncept Mini Aceman se poprvé veřejně představil na největší světové herní akci gamescom 2022 v Kolíně nad Rýnem. Akce začala 23. srpna 2022 velkolepou zahajovací show Opening Night Live. Sériový vůz byl pak oficiálně odhalen 24. dubna 2024 na veletrhu Auto China.

(vydáno 31.1.2024, aktualizováno 26.4.2024)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *